zondag 26 december 2010

Hoe ontstaat sneeuw?

Er ligt nu zoveel sneeuw buiten, en de kinderen genieten er ontzettend van.
Toen ik ze vroeg hoe de sneeuw ontstaat, kreeg ik eigenlijk niet een duidelijk antwoord. Ik betrapte mezelf op dat mijn antwoord ook niet echt optimaal was.

leerwens:
Hoe ontstaat sneeuw?

actieplan: Daar de bieb niet open is, zijn we samen op internet gaan kijken. Casper vond boven een boek over weersveranderingen. De verschillende jaargetijden, de zon, de regen, de sneeuw, de mist...

leerplandoel:
7.24 Kinderen ervaren en zien in dat het weer kan verschillen naar plaats en tijd. (mens en natuur)

leerresultaat:
We hebben samen de informatie doorgenomen en kwamen tot de conclusie dat sneeuw een vorm van neerslag is die bestaat uit ijskristallen.

Dit proces vind plaats tussen de -5 en -20 C. Bij deze waarde is het verschil in de dampdruk tov water en ijs het grootst en gaan watermoleculen van onderkoelde waterdruppels naar vrieskernen. Deze vrieskernen dienen als een soort katalysator ( stof die de snelheid van een bepaalde chemische reactie beinvloedt) en brengen de bevriezing versneld op gang.

Wanneer het waait, klitten de sneeuwkristallen, vaak in de vorm van sterren, op hun weg naar de aarde samen en vormen een vlok. Zo'n vlok bestaat uit wat ijs en heel veel lucht tussen de ijsnaaldjes.




werken in de tweede/derde roos:


Samen hebben we op http://www.buienradar.nl/ gekeken in welke gebieden/landen het sneeuwde, hoeveel sneeuw er viel, en wat de voorspellingen waren de komende dagen. (9.11 Kinderen kunnen op de wereldkaart de grote klimaatgordels, specifieke natuurverschijnselen situeren. Mens en ruimte)

Waarom valt daar wel sneeuw en bij de landen rond de evenaar niet? Waarom valt er in de Alpen meer sneeuw dan hier? Zo heb ik allerlei vragen gesteld omtrent topografie en klimaat.

(7.24 Kinderen ervaren en zien in dat het weer kan verschillen naar plaats en tijd. Mens en natuur.)

Sneeuw heeft tevens een geluiddempende werking. Nadat er een redelijk pak is gevallen kun je merken hoe rustig het is in de omgeving.


Ook biedt sneeuw isolatie. Het is veel minder koud in huis als er buiten sneeuw ligt, dan als er een ijskoude wind stevig tegen het huis waait. Als je een iglo zou bouwen dan is het binnen de iglo helmaal niet zo koud.

0

Sneeuw kan ook leiden tot rampen. In Diepenbeek is de kerk net na de nachtmis ingestort door de sneeuw die zich had opgestapeld op het platdak. Hoe komt dit? Sneeuw kan op den duur zwaar worden.


Wat gaat er straks gebeuren met de Jeker en de Maas als al de sneeuw in de Ardennen gaat smelten? Waar kun je overstromingen al voorspellen? (7.21 Kinderen kunnen natuurkundige verschijnselen onderzoeken en hun zelf geformuleerde voorspellingen toetsen. Mens en natuur)

Op national geographic zag ik laatst sneeuw/ijshotels in Lapland.

Geweldige grote hotels gebouwd met ijs met alle luxe voorzien. Gangpaden, verlichting, ijstafels, ijsstoelen, ijsbedden. Door de dekens die gemaakt zijn door dierenhuiden, was het goed uit te houden s'nachts. Ze gebruikten machines die ijsstenen maakten en deze werden op elkaar gestapeld.

Ieder jaar smelten de hotels, en de architecten beginnen al met de plannen voor het volgend jaar. Voor de architecten is dit een grote uitdaging want ieder hotel is ieder jaar anders. Ook moeten ze niet te lang met de bouw bezig zijn, anders is de winter voorbij. ( 0.2 Kinderen uiten hun verwondering over het ongrijpbare, het goede, het mooie, het mysterieuze, het verrassende... in de wereld. Overkoepelende doelstellingen)

Dit zijn toch mooie verhalen om te vertellen aan kinderen.

We zijn op de ramen gaan kijken naar de ijskristallen en we hebben ijs onder de microscoop gehouden. Je kunt dan de structuur van de sneeuwkristal zien. Onze microscoop vergroot niet heel veel, misschien aan de kerstman een betere vragen... (6.4 Kinderen zien in dat veel voorwerpen in hun omgeving een aanvulling of verbetering zijn van menselijke functies en maken er functioneel gebruik van. Mens en techniek)










Have yourself a merry WO christmas day!

Vandaag is het tweede kerstdag.

De sneeuw valt, de kachel staat aan, en de zelfgebakken koekjes staan op tafel.

De kinderen hebben de kadotjes uitgepakt, en deze Kerst ziet er toch anders uit dan de anderen jaren.

Casper en Maayke kijken naar de film van:" Charlotte's web". Charlotte is een 'beeldschone'grote grijze spin, die bij het biggetje Wilbert in de schuur woont. Ze beleven van alles samen. In de film kun je Charlotte goed bekijken. Jeannine heeft ons al zo warm gemaakt voor spinnen, dat ik deze film niet in het rek van de winkel kon laten staan. Haar passie voor de natuur is zo aanstekelijk.

Charlotte heeft een zachte vrouwelijke stem, waardoor ze minder eng lijkt. Je kunt haar zo goed van dichtbij bekijken. De harige pootjes bij haar hoofd, en niet op haar lichaam, de oogjes, de manier hoe ze haar web maakt. (misschien een tip voor Anja?). Als ze naar beneden komt, draait ze altijd. Af en toe kijk je vanuit haar ogen, en draait het beeld en zie je alles ondersteboven.



Myra en Robin hebben een doos gekregen: " Word chemicus." Ze hebben een schort aan, de bril op de neus, en zijn van allerlei chemische proeven aan het maken met reageerbuisjes. Nu zijn ze geldmuntjes aan het schoon krijgen met azijn en zout. De doos bevat 35 activiteiten: ph waarde bekijken, parfum maken, zout kristallen laten groeien, olie en water mengen, proeven met zeep...



Franka kreeg een doos: ontdek de wereld van magneten, en een doos: Ontdek de wereld van optisch bedrog. Ze heeft een 3-d brilletje op en bekijkt allerlei afbeeldingen.

Af en toe moet ik ook het brilletje opzetten.

Deze dozen zijn allemaal van de Hema. Daar stonden nog meer dozen voor het wetenschappelijk denkproces van het kind. (elektriciteit, het menselijk lichaam...)

Dus als je moeite hebt met je techniek doos samen te stellen zou ik daar eens gaan rondneuzen.



Op het moment leer ik niets, bekijk ik even niet met de WO-brillen de wereld breder, maar geniet ik intens van mijn gezin en de wo-lessen.

Op de achtergrond hoor ik de muziek: "Have yourself a merry little Christmas day!"

Ook voor jullie allemaal:"Hele fijne feestdagen..... Elise



zondag 14 november 2010

Hoe werkt een vulkaan? deel2


Leerwens: Hoe werkt een vulkaan?

actieplan:
Ik heb onze kinderen al enige tijd geabonneerd op de atlas voor de jeugd, ik wist dat er ooit een exemplaar was over vulkanen, en die ben ik gaan zoeken.
Ook heb ik gebruik gemaakt van het aardrijkskundeboek voor de basisschool "geobas" voor het zesde leerjaar van Myra.

leerplandoel:
Om mijn doelen beter af te stemmen op mijn leerwens kies ik voor:
7.23 Kinderen hebben een voorstelling van de planeet waarop ze leven.

Bij deze leerwens werk ik aan mijn explorerende grondhouding.

Leerresultaat:
Hoe ontstaat een vulkaan?
De aardkost bestaat uit grote stukken, die tektonische platen heten. De platen drijven op de aardmantel en bewegen heel langzaam. Soms botsen ze op elkaar en glijdt de ene plaat onder de andere. Dan ontstaat en een soort diepe spleet (trog). Door de harde bewegingen, ontstaat er druk en komt er magma tussen de platen naar boven. Zo ontstaan er vulkanen.

Welke woorden zijn van belang:
Magma: Gloeiend heet gesmolten gesteente diep in de aarde.
kraterpijpen: Spleten in de aardkost waar de magma naar buiten komt.
krater: top van de vulkaan. Daar komt lava naar buiten. Vaak komen er ook stenen, as en giftige gassen mee. Deze stinken naar rotte eieren. Dit komt door de zwavel die in de vulkaan zit.
lava: als magma uit de vulkaan stroomt onstaat lava. Lava verbrandt alles wat het op zijn weg tegenkomt. Als lava afkoelt wordt het een hard gesteente. In lava zitten gasbelletjes. Het gas ontsnapt, net zoals de belletjes koolzuurgas in een glaasje prik.
basalt: Soms koelt lava af tot lange zeshoekige blokken steen. In Nederland gebruikt men basalt blokken om de dijken te beschermen.
Een vulkaan die slaapt, houdt in dat er soms rook uit de krater komt. maar geen uitbarsting. Dit kan altijd nog gaan gebeuren als deze weer actief wordt.
Een dode vulkaan is een vulkaan waarbij wetenschappers hebben vastgesteld dat er geen uitbarsting meer zal komen.

Ook wil ik weten waarom er mensen dichtbij vulkanen gaan wonen.
doel 1.1: Kinderen zien in dat mensen moeten zorgen voor hun dagelijks bestaan.
1.2: Kinderen zien in dat mensen arbeid verrichten om in hun levensonderhoud te voorzien.
1.4: Kinderen zijn er zich van bewust dat arbeidsomstandigheden kunnen verschillen.

1/2 miljard mensen wonen daar want lavagrond en vulkanische as prima landbouwgrond is. Deze grond is erg vruchtbaar en bevat veel voedingsstoffen voor planten. Dit risico durven arme mensen te nemen.
Harde lava wordt gebruikt om wegen te maken.
Op sommige plaatsen ontstaat daar marmer, die veel als bouwmateriaal gebruikt wordt. Ook worden er beelden van gemaakt.
Zelfs diamanten kun je in vulkanen vinden!
Vulkanen trekken veel toeristen aan, zoals Vesuvius in Italië. Toerisme betekent vaak extra inkomen voor de plaatselijke bevolking. (1.15 Kinderen ontdekken dat mensen en landen sterk afhankelijk zijn van elkaar voor hun levensonderhoud.)

Waarom houden wetenschappers vulkanen in de gaten?
( 7.22 kinderen kunnen in gebruiksvoorwerpen de toepassing herkennen van natuurkundige principes.)
Wetenschappers plaatsten een seismograaf dichtbij een krater. Hiermee kunnen ze trillingen in vulkanen meten. Met satellieten nemen ze foto's van vulkanen, zodat ze de bevolking op tijd kunnen waarschuwen voor een nieuwe uitbarsting.

Breder leren kijken binnen wo.

Ik vind het nog steeds niet zo evident om een bepaald onderwerp breder te bekijken. Ik denk dat ik goed beschrijf wat ik doe en voel, maar het is nog niet optimaal. Hoe komt dit nou?

Ik denk dat ik ten aller tijden een boeiende les wil geven. Ik zal altijd een actueel of interessant onderwerp kiezen.
Ik ben inderdaad een muzisch mens, ik kan op alle thema's liedjes zingen, of zelfs maken, een boeiende knutselactiviteit erbij verzinnen, een wauw-effect aanbieden, zelfs een toneelstuk op een bepaalde tijd uit de geschiedenis is mij niet te veel.
Hierdoor dwaal ik te snel af van de leerwensen en mijn leerproces.
En daar moet ik aan werken.
Ik denk ook dat mijn leervragen te oppervlakkig zijn waardoor ik niet tot de kern van mijn leren kom.
Ik heb de cursus net bij Tine Bos afgerond '" filosoferen met kinderen", een cursus die me op een hele andere manier kennis heeft laten maken wat betreft vragen stellen.
Ik denk dat door betere leervragen te hebben, ik beter vooruit ga komen:
Enkele vragen die ik nu zou stellen (ook aan leerlingen) zou zijn:
- Waarom zijn er vulkanen?
- Zijn vulkanen noodzakelijk?
- Zou de aarde kunnen blijven bestaan zonder vulkanen?
- Zijn wij afhankelijk van vulkanen?
- Als een vulkaan niet meer actief is, kan hij dan weer wakker worden?
- Kun je dan zeggen dat de vulkaan dood is?...........

Gelukkig kan ik goed met feedback omgaan, en probeer echt op de goede weg te komen.
Ik moet niet teveel op de kwantiteit maar op de kwaliteit letten. Ook mijn doelen moet ik beter leren afstemmen op mijn leerwens.
En inderdaad, het muzische in mij als toetje laten.......

donderdag 14 oktober 2010

Natuurrampen

Leerwens:
Van kinds af aan ben ik altijd erg onder de indruk geweest van natuurrampen. Orkanen, overstromingen, aardbevingen, vulkanen, tsunamies, super kometen die, gelukkig in films, de aarde doorboren...
De laatste dagen van Pompei was de eerste film die ik gezien heb omtrent natuurrampen.
Hoe werkt nu een vulkaan?


Actieplan:
In de bieb of op internet kun je heel veel informatie vinden omtrent de werking van de magma in vulkanen. Zelfs filmpjes kun je downloaden.




Het lijkt me leuk om een vulkaan te maken. Er zijn verschillende manieren om een vulkaan uit te beelden Dit is er een van:
Als je 1/2 liter fles verstopt in zand, of inpakt met papier maché, kun je de mooiste vulkaan maken die je wilt. Denk er wel aan om een rand eromheen te maken, anders zal je moeten dweilen.

Als eerste doe je een beker water in de fles met een half bekertje azijn. Hierbij giet je een flinke scheut afwasmiddel. ( om te laten schuimen), ook rode ecoline verf kun je er nu bij doen. Dit geeft geen reactie, maar is puur voor de kleur.

Om de uitbarsting te krijgen moet je een lepel zuiveringszout toevoegen. Deze krijg je bij de ETOS. ( kwam ik erachter toen ik alle apotheken had afgelopen!)

Dit geeft een reactie en de magma loopt naar buiten.

Leerplandoel:

Mens en natuur: 7.21 Kinderen kunnen natuurkundige verschijnselen onderzoeken en hun zelf geformuleerde voorspellingen toetsen.

Leerresultaat:

Ik heb geleerd dat bij een uitbarsting, de magma ( het vloeibare gesteente) vanuit de aarde naar boven, dwars door de aardkost heen dringt.

Doordat de aarde er nog op drukt wordt de kracht onder de grond erg groot, daardoor vermengt zich ook gas met de vloeibare magma.

Meestal ontstaan er kleinere aandbevingen rond de vulkaan die erop duiden dat de druk te groot is.

Op een gegeven moment is de kracht zo groot dat de aarde het niet meer houdt en deze barst dan open. De magma (ook wel lava nu genoemd), de as en kleinere en grotere stenen worden met zeer grote kracht uit de aarde gespuugd. De lava loopt dan uit de vulkaan naar beneden en verbrand alles wat het tegen komt.

Enkele vulkanen zijn:

Mount Etna en Mount Vesuvius (Italië), Mount Stromboli (Sicilië), Katla (Ijsland), Mounet St. Helens (Amerika)

Ik vind natuurrampen nog steeds indrukwekkend. Toen we de proef deden, was de betrokkenheid ontzettend hoog. Toen de "magma" over de tafel kwam, gingen er 3 kinderen tegelijk keukenpapier halen. De rest bleef met grote ogen toe kijken. (zoals ik dat destijds deed...)




maandag 11 oktober 2010

Voetreflex/massage

Leerwens:
Na een lange dag heb je s'avonds wel eens vermoeide voeten. Wat zou je hieraan kunnen doen?



actieplan:

Voeten massage is het bewerken van de plekken op de voet. Bepaalde punten op de voet staan in verbinding met lichaamsdelen, organen, zenuwen en klieren.

Ik wil graag weten hoe deze punten verdeeld zijn in de voet.





Hoe kan ik deze punten masseren zodat ik een ontspannen gevoel kan krijgen.
Verschillende manieren van masseren vind ik al snel terug op internet.
Het lijkt me leuk om zelf lavendel olie te maken. Ik heb op internet vernomen dat er een simpele wijze is om koude lavendel olie te maken. Dit zou ik veilig met de kinderen kunnen maken.
Ook het blotenvoetenpad lopen in een warmere maand, is erg leuk om te doen.
Vorig jaar voelde mijn voeten s'avonds heerlijk aan na deze wandeling. Op het moment deed het soms pijn als er stenen waren. Ook het ijskoude water (dat naar rotte eieren rook!) was niet helemaal mijn favoriete activitiet. Ik kreeg af en toe een kramp, zo koud vonden mijn voeten het.
Maar het gevoel dat ik naderhand had, was heerlijk. Dit voel je niet met schoenen aan.

Leerplandoel:
Mens en medemens: 4.4 Kinderen leven bewust met en genieten van hun lichaam.

Leerresultaat:
Het lichaam, met name de voeten hebben veel te verduren in deze tijd. Je moet er zuinig op zijn, ook voor later.
Ik wil kinderen laten ervaren dat op blote voeten lopen heel goed en gezond is. Ik wil hun de punten laten zien. Ik wil ze wat tips geven wat ze aan vermoeide voeten kunnen doen. In een wo les zal er wel gelachen worden in het begin, maar ik weet zeker dat sommige de voeten van hun mama s'avonds zullen masseren. En daar zullen ze me vast dankbaar voor zijn!

dinsdag 22 juni 2010

Waar wil ik nog aan werken?

Door het leerplan door te nemen, besef ik dat er nog heel wat punten zijn waaraan ik moet werken. Ik wil zoweinig mogelijk gebruik maken van internet, maar me inschrijven als de school mensen nodig heeft voor een of andere activiteit omtrent wereldoriëntatie. Ik wil meer naar de mediatheek of bibliotheek gaan en kijken of er beeldmateriaal is omtrent een bepaald thema. Internet is heel gemakkelijk maar ik wil meer dan dat.

Volgende week gaan we het bos in met de klas om de bomen en bladeren van dichtbij bekijken. De kleuren, de samenstelling de hardheid of zachtheid ervan ervaren.



Ik ben nog niet helemaal thuis in de Europese geschiedenis.

Ik ken wel de grote lijnen maar kan moeilijk ervan afwijken. Niet teveel details vragen! Ook data vind ik moeilijk te onthouden.

Ik ben met de kinderen naar het Bonnefantenmuseum gegaan om de geschiedenis van Maastricht te leren. Grote zelfportretten uit de Renaissance heb ik gezien. Bijbelschilderijen, beelden uit onze tijd, skeletten van prehistorisch dieren, we hadden ogen te kort. Ik genoot ook van het enthousiasme van de kinderen.

Ik heb daar een mooi boek gekocht vol afbeeldingen:" Mijn eerste stappen in de kunst." Een wandeling doorheen de kunstgeschiedenis. Eens kijken of ik nu de tijden beter kan plaatsen.


Ik wil nog meer proefjes doen met de kinderen omtrent techniek. We hebben er al een paar gemaakt, en ik merk dat ze erg nieuwsgierig zijn naar een resultaat. Ik ook!!! Vooral dingen met elkaar vermengen, we lijken soms scheikundigen hier in huis...

Myra heeft techniek lessen op school, en daar ik daar volgend jaar stage loop, zal ik zeker aanwezig zijn in die lessen.

Macht en gezag, de politiek, economie... Ik heb dit jaar bewust gekozen, en dat was goed. Maar ik zal zeker het nieuws van dichterbij moeten blijven bekijken om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

Dus nog een hele lijst om naar uit te kijken....


zondag 20 juni 2010

politieke partijen

Zondag 13 juni moest ik weer gaan stemmen. Dit jaar wilde ik bewust eens kijken wat de verschillende partijen te bieden hadden. Ik vind het goed dat je in België verplicht ben om te stemmen. In Nederland is dit niet! De opkomst is vaak teleurstellend, en het zijn vaak de mensen die nooit stemmen die het meeste klagen over het kabinet.

De vorige premier was Yves Leterme maar deze heeft zijn ontslag ingediend. Ik weet nog niet wie de volgende zal zijn.

De grootste politieke families zijn de christen-democraten, de socialisten en de liberalen. De laatste jaren zijn enkele opmerkelijke veranderingen tot stand gekomen in het politieke landschap. Zo kozen een aantal partijen een nieuwe naam en logo voor een modernere look of om de vernieuwing van hun programma te beklemtonen. Iedere partij heeft ook zijn eigen kleur.

De Vlamingen hebben al een staat binnen een staat, ze mogen hun taal spreken, ze hebben reeds een eigen regering. Ze hebben een eigen vlag, volkslied, feestdag. Er is een eigen regering een eigen parlement en Nederlands is een officiële taal.

Ik heb voor mezelf een kleine samenvatting gemaakt zodat ik een beter beeld krijg.

Socialistische Partij Anders. Politieke familie: Socialisten.

Hun standpunten:

- Gelijke kansen, sterke sociale zekerheid, betaalbare gezondheidszorg, iedereen aan het werk, hoog pensioen betaald door de staat. grote tussenkomsten van de staat,

Johan Vande Lanotte.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Christen-Democratisch en Vlaams. Politieke familie: Katholieken.


Hun standpunten:

Belang van het gezin (meer kindergeld), veiligheid (betere gevangenissen), goed bestuur, Christelijk geinspireerd, justitie.

Yves Leterme

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Deze ontstaan door de samenwerking van de VLD met Vivant.

Politieke familie: Liberalen
Hun standpunten:
- Individuele vrijheid, wie initiatief neemt, moet dit in alle vrijheid kunnen doen, sterke economie, lage wekloosheid, lage belastingen, nieuwkomers moeten zich aanpassen (geen hoofddoek, de taal leren).



Guy Verhofstadt

-------------------------------------------------------------------------------------------------


Politieke familie: Groenen

Hun standpunten:

Alternatieve energiebronnen, aandacht voor milieu en natuur, bescherming en zwakkeren in de samenleving, verzuring tegengaan, een menswaardig bestaan voor iedereen.

Vera Dua
-------------------------------------------------------------------------------------------------


Politieke familie: Liberalen.

Hun standpunten: Individuele vrijheid, onafhankelijk Vlaanderen, gezond verstand, veiligheid, ondernemend Vlaanderen



Jean-Marie Dedecker
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Politieke familie: Conservatieven ( Extreem rechts)

Hun standpunten:

- Onafhankelijk Vlaanderen, eigen volk eerst, herstellen oude waarde, belang van het gezin, veiligheid, tegen islam.


Bruno Valkenier
-------------------------------------------------------------------------------------
Nieuw-Vlaams Alliantie

Politieke familie: Nationalisten

Hun standpunten:

- Onafhankelijk Vlaanderen, voor een maatschappij met verschillen, de federale staat mag niet versterkt worden, voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde, pacifisme



Bart de Weven
-------------------------------------------------------------------------------------
Union des Francophones, is ontstaan uit de grote Franstalige partijen in de Brusselse rand.

Hun standpunten:

- uitbreiding van Brussel, goede bescherming voor de Franstalige in Vlaanderen, meer Franstalige boeken in bibliotheken, Franstalige tv-stations in de Vlaamse rand rond Brussel




Veronique Caprasse
-------------------------------------------------------------------------------------



Pvda +
Partij van de arbeid
Hun standpunten:
- opschorten van de afdankingen, btw op energie van 21% naar 6%, invoeren van de milijonairstaks, oprichten van een openbare bank, medicamenten aan halve prijs, extra jobs in zorg, onderwijs, openbare diensten, betere verstandhouding tussen de gemeenschappen, betaalbaar wonen, recht op brugpensioen en werk voor jongeren, max.prijzen voor voeding.


Kris Merckx.

Zo, nu eens kijken welke partij het beste bij me past!!!!

donderdag 3 juni 2010

Mijn leerwens

Door mijn levenservaring ( opleiding toerisme, met cultuur grootgebracht...)en het schoolhuiswerk van de tieners, ben ik toch van heel veel op de hoogte.
Nu is wereldoriëntatie zo uitgebreid dat ik altijd wel vragen niet kan beantwoorden.
Mijn zwakste punt is politiek. Binnenkort moet ik weer gaan stemmen en ik zou op dit moment niet weten op wie.
De een belooft van alles, de ander zegt dit... Ik ga me daar als eerste eens in verdiepen. Er bestaan sites waar je je mening kan geven en zij kunnen dan een partij aanwijzen die het beste bij je past. Ook weet ik echt niet alle namen van ministers.
Dit jaar had ik mijn stage in het tweede leerjaar en kwam dit niet ter sprake, maar volgend jaar wil ik weer stage lopen in een hogere klas en dan komt dit vast en zeker ter sprake.
( mens en samenleving 5.14 Kinderen zien in dat er een onderscheid is tussen democratische en andere leiderschapsstijlen)

Als ik in mijn leerplan kijk, dan besef ik dat "Mens en Techniek" ook niet helemaal mijn ding is. Enegiebronnen, materialen, grondstoffen, technische principes,... Ik zou daar heel veel leerdoelen kunnen aanvinken! Myra heeft techniek lessen op school. Ik mag vast en zeker eens meekijken in deze leerrijke lessen. Ik neus nog wel eens op www.proefjes.nl en heb daar al heel wat proeven thuis gemaakt met de kinderen: Een regenboog zelf maken, water in een emmer rond laten draaien (zwaartekracht en beweging)...
Het is een fijne site met goede vragen omtrent techniek, en een duidelijke uitleg voor de kinderen. Als ik daar iedere dag een proefje zou maken dan zou ik al heel ver komen!!!

Bij Mens en natuur wil ik graag meer weten over bomen, bladeren, zaden. Ik heb me opgegeven om met de klas op 30 juni mee te gaan naar het bos om dit allemaal te kunnen kijken, voelen, ruiken... (7.3 Kinderen ontdekken in hun omgeving een aantal levensgemeenschappen of biotopen.) Ik vond de WO les waarbij er allerlei takken, bladeren en mos op tafel lag ook zo leerrijk. Waarom heeft dit blad stekels? Waarom is deze zo zacht? ...

Ik zal mijn leerresultaten op mijn blog vermelden.

vrijdag 28 mei 2010

WO tijdens mijn stageweek.

Daar mijn moeder ransuilen in haar tuin had, wilde ik de kinderen uit de tweede klas van mijn stageschool meer over de uil vertellen.

De kinderen mochten van alles meenemen over uilen gedurende de week: afbeeldingen, beeldjes, boeken, films (eventueel van internet)...

In principe hoefden ze nog niets te weten over de uilen. Ik wilde d.m.v onderwijsleergesprek ze nieuwsgierig maken naar deze soorten vogels.
Ik heb vragen gesteld zoals:
- Wie heeft er wel eens een uil gezien? ( Iedereen had wel een gepast verhaal voor me),
- Wie kan er iets over een uil vertellen? ( meneer de uil van Fabeltjesland was erg bekend),
- Zijn alle uilen hetzelfde? ( deze vraag lag al wat moeilijker),
- Wonen er uilen in Nederland en België? ( iemand wist te vertellen dat er uilen bij de ENCI-groeven waren bij de St. Pietersberg , dit vond ik erg knap! ),
- Waarom zie je bijna nooit uilen? ( iemand kon vertellen dat ze s'nachts wakker waren).


Ik vond het fijn dat de kinderen al mee konden praten over mijn thema. Ze hadden al thuis van hun ouders allerlei vragen beantwoord gekregen...

Daar de klas erg onrustig kan zijn, vond ik het een uitdaging om hoekenwerk als werkvorm te gebruiken. Ik moest alert zijn op bepaalde kinderen bij hun samenwerking.

Ik had geen idee of mijn thema bij hun interesseveld aansloot, maar ik wilde ze nieuwsgierig maken naar de natuur. Ik wilde dat, als ze de bossen in zouden gaan met vrienden of familie, ze van alles konden vertellen over de uilen.

Ik wilde niet aansluiten bij de dagelijkse computerspellen, gameboys, nintendo's...
Ik stond versteld dat bijna de hele klas al uilen had gezien bij het GAYApark in Landgraaf.

Mijn doel was om de leerlingen het leven van de uil uit te leggen, ik wilde dat ze respect konden tonen voor deze dieren daar ze beschermd zijn.

Met mijn doelen correct te formuleren ben ik de mist ingegaan. Mijn doel was:
De leerlingen kunnen dmv ontdekken meer te weten komen over het leven van de uil.
Dit doel was niet specifiek genoeg en niet meetbaar.
Volgens het leerplan Wereldoriëntatie is het:
7.4: Kinderen ontdekken in hun omgeving een aantal levensgeenschappen of biotopen.

Dit merkte ik op bij de evaluatie. Ik evalueerde het hoekenwerk! Wat vonden jullie leuk? Wat minder?
Mijn doel had moeten zijn:
- De leerlingen kunnen 3 soorten Europese uilen benoemen. (Dit had ik leerlingen rechtstreeks kunnen vragen!)
of
- De leerlingen kunnen zelfstandig aan de slag bij hoekenwerk.

De inhoud van mijn powerpoint presentatie ging vooral over de Europese soorten, ( van ieder soort: bosuil, kerkuil, steenuil, ransuil, sneeuwuil, oehoe, had ik een mooie foto en een foto van hun kuikens!)

voeding ( incl. foto van braakbal), de jacht, hun slaap, hun woonplaats, gezegdes omtrent de uil ( een uiltje knappen, een uilskuiken, een wijze uil), en menner de Uil uit de Fabeltjeskrant maakte een eind aan mijn presentatie door zijn welbekend knipoog...

De kinderen waren erg verbaasd toen ze hoorden dat de ransuil met groepen van 100 exemplaren samen rusten.

Ook de sneeuwuil "Hedwig" uit Harry Potter was erg bekend.
Om de spanwijdte van de Oehoe te ervaren, had ik een stuk touw van 1m70 bij me.
Ik vroeg of de leerlingen me 1m70 konden laten zien. En verder dan 1meter kwamen ze niet.

Ik heb een leerling gevraagd om het uiteinde van het touw te pakken, en zo hebben we het touw uitgerold. Ze keken angstig naar me. "Ja, ga er maar vanuit dat je gaat bukken als er zo'n grote Oehoe eraan komt!" zei ik...




Als bronnen had ik de Bibliotheek, de mediatheek, internet ( School TV: beeldbank), het leerplan, de tuin van mijn moeder, het CNME ( Centrum voor Natuur en Milieu Educatie Maastricht ): deze hebben hele koffers vol materialen voor spreekbeurten, folders, boeken....die je kunt lenen.
Ik heb de 3H's gebruikt bij de leermiddelen: handen, hart en hoofd.
Ook wilde ik uitgaan van de verschillende intelligenties:
verbaal (kringgesprek),
ruimtelijk (collage),
lichamelijk (ontleden van braakballen),
muzikaal (liedje uitvoeren),
naturalistisch ( rangschikken van de botten, huid en schedels van spitsmuizen, veldmuizen of koolmeesje),
sociaal gericht ( werken in groepjes),
zelfkennis ( initiatief tonen)
mathematisch (rubriceren)

Bij groep 1: Daar er 5 pc's in de klas staan, had ik 5 verschillende films uitgezocht op internet waarbij ik bij iedere film een kernvraag had: Wat eet de uil? Welke kleur ogen heeft deze uil? Hoe pakt hij zijn prooi? Hoeveel foto's van uilen tel je? Welke woorden komen in je op als je deze film ziet en naar de muziek luister?

Daar een computer op het smartboard stond aangesloten, kon je de hele les uilen zien vliegen op het grote scherm. Er heerstte een bepaalde rust, vrijheid, kalme muziek kon je horen...

Bij de tweede groep mochten ze gaan knutselen:
D.m.v. lijm, verschillende kleuren wol, schaar, prikpen, kleuren konden ze een papieren uil versieren.

Bij de derde groep had ik 5 prentenboeken van uilen gelegd. De kinderen moesten een ervan uitkiezen en er een samenvatting van maken.

Bij de vierde groep moesten ze een liedje uitzoeken en deze op zo'n originele mogelijke manier uitvoeren. Ze mochten kiezen uit: Ik zag twee uilen, heel hard huilen, Oh, dat was een wonder..., De uil zat in Olmen bij het vallen van de nacht... en Hallo, meneer de Uil.


De laatste hoek was de braakballen ontleden.






Doordat ik tijdens het groepswerk rondliep, had ik de tijd om individuele begeleiding te bieden.

Ondanks ik mijn doelen verkeerd had gebruikt was het toch een krachtige leeromgeving.

Mijn enthousiasme en positieve benadering heeft zeker bijgedragen aan een leuke sfeer binnen de klas. De ouders kwamen de hoeken bewonderen tijdens mijn laatste stagedag.

Als evaluatie ben ik de groepjes een voor een nagelopen en heb ik geluisterd naar wat ze wel of niet fijn vonden.

Eigenlijk vonden ze alles leuk. Ik dacht eerst dat het knutselwerk te gemakkelijk zou zijn, maar daar kwamen hele kunstwerken uit!!!

Ik was wel blij dat de juffrouw meehielp. 25 kinderen alleen coachen op verschillende plaasten is niet zo evident.

Een computer liep steeds vast, waardoor ik soms genoodzaakt was om 2 leerlingen achter 1 pc te zetten. De liedjes werden in de gang geoefend, waardoor ik steeds even moest checken of alles ok was. Vaak wilden de meisjes andere liedjes dan de jongens zingen! Maar ze konden toch gezamenlijk een liedje ten gehoren brengen, wel vaak met verschillende melodieën.

Al met al heb ik erg geleerd van hoekenwerk. Het eistte veel voorbereiding, maar ik genoot om tussen hard werkende kinderen te lopen als juf!!!!

leerwens paddenoverzetten.

Daar ik niet precies het verschil wist tussen een pad en een kikker, leek het me wel leuk om deel te nemen aan het overzetten van padden in ons dorp.
Daar kon ik de verschillen met eigen ogen zien.
Als materiaal hadden we emmers, handschoenen en schepjes bij.
Mijn leerplandoel zou zijn: 3 verschillen kunnen opnoemen tussen een pad en een kikker.
Volgens mijn leerplan is het:
7.3 Kinderen ontdekken in hun omgeving een aantal levensgemeenschappen of biotopen.

Doordat ik twee padden van dichtbij heb kunnen zien, en eventueel kon aanraken zag ik al meteen de droge wratterige huid en hun lompe lichaamsbouw. Ik merkte op dat de padden uit de emmer wilde lopen, en geen aanstalten deden om te springen.
Myra vertelde ook dat padden hun eieren in een rij leggen, terwijl kikkers dat in een groep doen. Maar dit kon ik niet vaststellen op dat moment.

Ik stond vooral versteld van de grootte en dikte van de beesten, ik durfde ze zelfs eerst niet op te pakken. Maar als mama van 5 kinderen moet je af en toe wel stoer zijn.....

Daar we maar twee padden konden vinden, hebben we op internet nog meerdere afbeeldingen gezien van kikkers en padden.

maandag 24 mei 2010

reactie WOblog

Ik begrijp wat u bedoelt.
Daar de meivakantie net afgelopen is in Nederland ben ik laat met mijn stageweek begonnen. Aanstaande woensdag maak ik de laastste en dan zal ik verwoorden wat ik met dit verhaal wilde bereiken.
Door deze stageweek worden mijn lesvoorbereidingen ook duidelijker.
Ik heb nogal wat moeite om alles goed op papier te zetten.
Elise

maandag 5 april 2010

padden overzetten




Vorige week hebben we ons aangemeld om te helpen bij het oversteken van de padden. De kinderen wilden zo graag meehelpen en ik vond het prima. De buren en oma Tiny zouden ook meehelpen.



Voordat we op pad zouden gaan, wilde ik wel weten wat het verschil was tussen een kikker en een pad, en waarom we dit gingen doen????

Ik vond het maar glibberige beesten en wilde wel een doel hebben voor dit gebeuren..

Myra vertelde dat ze op school een filmpje hadden gezien op t.v. omtrent dit onderwerp. Ze wist me nog te vertellen dat padden een droge wrattige huid hebben, terwijl de kikkers een gladde vochtige huid hebben.

De padden hebben een lompe lichaamsbouw, terwijl de kikkers een slanke lichaamsbouw hebben.

De achterpoten van padden gebruiken ze voornamelijk om te lopen terwijl de kikkers lange achterpoten hebben met zwemvliezen waarmee ze goed kunnen zwemmen en springen.

Padden leggen hun eieren in een rij, terwijl de kikkers hun eieren in een groep leggen.

Ik stond versteld dat Myra dit allemaal had onthouden. Meestal vergeet ze de helft van de reken- of taalmaterie, maar dit wist ze nog heel goed te vertellen.





Casper wist me te vertellen dat deze dieren tot de amfibieën horen. Hij moest pas geleden nog afbeeldingen zoeken van "les batraciens". Hij zit op de Franstalige school. Hij vertelde me dat de salamanders ook bij deze familie horen. Hij zei dat deze dieren zowel op het land als in het water leven en dat ze koudbloedig zijn.


Nou, in een gesprek kreeg ik al veel antwoorden. Ik merkte dat Robin, Maayke en Franka ook erg geïnteresseerd waren.


Waarom moeten we nou deze beestjes gaan overzetten???


Ik zocht op internet en vond dat de amfibiën beschermde dieren zijn volgens Koninklijk Besluit.


In het vroege voorjaar, vanaf begin februari, ontwaken amfibiën uit hun winterslaap. Het enige waar deze beestjes aan denken is de voortplanting. Ze kunnen zelfs 6.000 eitjes leggen!!! Om een geschikte plek te vinden in het water, moeten ze vaak drukke wegen oversteken, en daar schuilt het grote gevaar.


Nou, mijn taak was duidelijk.... We namen 7 emmers, 5 schepjes en 5 zaklampen mee, iedereen had zijn handschoenen aan, en we trokken waterdichte laarsjes aan.


Twee dagen ervoor hadden ze 80 padden overgezet, dus we waren heel benieuwd.


Al snel vonden we een pad, en iedereen was dolgelukkig. Hij zag er inderdaad heel brobbelig uit, en probeerde uit de emmer te kruipen. We vonden een dooie salamander op straat. We zochten overal, de kinderen hadden veel plezier. Even verder kwamen we weer een pad tegen.


Daarna vonden we niets meer. Ik denk dat we iets te laat zijn gekomen. Die zaterdag ervoor was het regenachtig, en dat vinden de beestjes fijn.


We hebben de twee padden veilig aan de overkant losgelaten.


Even verder kwam een mevrouw ons tegemoet. Ze vertelde ons dat zij een lijst bijhield van de gevonden padden. We vertelde heel trots dat we twee padden hadden gered, en dat we ze bij de Jeker hadden geplaatst.


Ze moest lachen, want wat bleek nu.... De padden waren al op hun terugweg naar de overkant. Ze hadden hun eieren al gelegd, en nu keerden ze terug naar het bos.


We hadden dus twee padden weer terug bij het water gezet, terwijl ze al klaar waren met hun voortplanting en halverwege het veld liepen, veilig zelfstandig overgestoken...


Die zullen wel gedacht hebben: "Wat een stelletje sukkels zijn dat..."


Nou, ja, we hebben ons goed geamuseerd, we weten het verschil tussen een pad en een kikker, en we weten waarom vrijwilligers dit ieder jaar doen.


Soms worden er ook vangnetten en emmers gebruikt, bij hele drukke wegen:




De padden springen tegen de vangnetten en vallen in de emmers. Zo kunnen de vrijwilligers ze veilig naar de overkant zetten.

Als ik in mijn leerplan kijk:

Dan kan ik mijn avondwandeling bij Mens en natuur terug vinden.

Het leven op aarde: 7.3 Kinderen ontdekken in hun omgeving een aantal levensgemeenschappen of biotopen.


zaterdag 20 maart 2010

evaluatie les wo zaterdag 20 maart

Vandaag werd het me pas echt duidelijk wat er van mij verwacht wordt. Ik dacht dat ik alleen de lessen wo die ik op mijn stage ga geven in mijn blog moest schrijven. Ik vond dit moeilijk daar ik stage loop in de tweede klas, en ze geen uren WO hebben.
De woensdagochtend is al zo volgepland dat het niet mogelijk is om iedere week iets te doen.
In mijn stage week is dat anders, en daar zal ik zeker gebruik van maken.

Ik begreep dat deze blog een leerproces zal zijn van mij!
Waar wil ik nog aan werken? welke brillen wil ik nog opzetten? Ik moet eerlijk zijn dat ik altijd een vertrouwd onderwerp kies voor WO. Dit geeft me een bepaalde veiligheid voor de klas. Ik vind het een uitdaging om verder te gaan rondkijken, ook al zal ik misschien mijn hoofd stoten.

Op de terugweg bedacht ik van alles. Een geluk dat ik 5 kinderen nu heb, en dat zij mij vast kunnen helpen met het zoeken van een onderwerp.
Eenmaal thuis was de tafel al gedekt, en iedereen was op me aan het wachten. Echt gezellig! Ik vertelde over mijn les en vroeg aan de kinderen waar ze meer van zouden willen weten betreffende wereldoriëntatie.
Daar kwamen een stroom van vragen:
- Hoe wordt vuurwerk gemaakt?
- Waarom blijven de kleuren van tandpasta in een baan?
- Welke planeet is de grootste?
- Hoe wordt een voetbal gemaakt?
- Hoe ontstaat een regenboog?
- Hoe stolt bloed? (Myra was die ochtend met de fiets gevallen...)

Nou, ik moet eerlijk bekennen dat ik niet alles kon beantwoorden...
Ik heb hun beloofd dat ik de vragen eens zal doornemen, en ze met ze zal bespreken. We kunnen ook samen naar de bieb gaan om van alles te zoeken...

Ik heb mijn leerplan helemaal doorgenomen. Ik heb steeds een kernwoord bij het doel erbij gezet, zodat ik sneller het doel kan vinden. Maar ik moet voor mijn gevoel nog wel te lang zoeken.

Ik zal er een lesvoorbereiding bij maken, want dit loopt nog niet helemaal vlot.
Vandaag hebben we klassikaal een lesvoorbereiding gemaakt, en dan lukt het wel. Alleen lukt het nog niet zo...

Ik merkte op tijdens de les WO, dat ik mijn lessen die ik vorig jaar heb gegeven ook anders zou kunnen doen. Als ik rekening hou met de 3 H's, zal mijn les er heel anders uitzien...
Het was, voor mijn gevoel nu, heel oppervlakkig vorig jaar. De docent was erg tevreden, maar als ik nu rekening wil houden met de WO brillen, dan komen er weer hele andere ideeën bij me op...
Vorig jaar wist ik niet wat hoekenwerk was, en dit zou ik ook eens graag uitproberen...

Allemaal stof om over na te denken......

zaterdag 20 februari 2010

Op stap...



Als ik een les WO voorbereid, dan probeer ik altijd de kinderen iets mee te geven. Toen ik mijn les over de uilen had gegeven tijdens mijn stage vorig jaar, had ik de kinderen van klas 4 en 5, een blaadje gemaakt met wat ze in een braakbal konden vinden: het skelet van een spitsmuis, veldmuis of een musje.

Sommige kinderen begonnen met potlood en pen te pulken, andere zaten te wroeten en kregen er géén genoeg van. Een meisje was "natuur slim", ze sorteerde de huid, de schedels, de botjes bij elkaar. Ze leek wel een archeologe! De kinderen vroegen plastic bekertjes om hun vondsten naar huis te nemen en de ouders te laten zien.

Het gaf me echt een voldoening.


In de herfst, zijn we met de kleuterklas in de bossen naar dassen gaan zoeken. De vader van een kindje is een echte natuurvriend, en liet ons het verschil zien tussen de planten en bomen dichtbij de Jeker en deze in het bos. We keken naar de samenstelling van de bladeren, we keken naar de kleuren, we voelde het verschil van de grond. Echt indrukwekkend!

We vonden de hollen die de dassen hadden gemaakt. Daar wij in een mergelgebied wonen (Kanne) waren het mooie ronde gele labyrinthen. De dassen zagen we niet, deze komen meestal pas s'avonds terug in hun holletje. We zagen wel een mierenhoop van zeker 2 meter. Ik kreeg er de kriebels van....






Met dezelfde klas, hebben we ook een rondleiding in de mergelgrotten van Kanne gemaakt. De moeder van een meisje uit de klas geeft daar de rondleidingen en ik had gevraagd of we eens naar de prehistorische grottekeningen mochten kijken.

Ze had een treintje en alle kleuters mochten mee. Ik had van te voren een mergelblok meegenomen tijdens mijn les, zodat ik de kinderen het kon laten voelen. Ook vertelde ik wat men ermee kon doen. ( bouw van kerken, huizen, Chateau Neercanne ), ik vertelde over de constante temperatuur van de grotten en over de vleermuizen. Ook de champignons en het grottenbier kwam aan bod.





Met mijn stageklas van vorig jaar zijn we in de prehistorische vuursteenmijnen van Rijckholt - St. Geertruid geweest. Ik dacht altijd dat je vuurstenen alleen in Drenthe kon zien, maar blijkbaar hoefde ik niet zo ver te zoeken.
We vonden informatie over de werkwijze van de prehistorische mijnwerkers, het bewerken van vuursteen, geologie van het gebied, de vondsten, de opgravingen, geschiedenis enz..



Ik vind het ook alijd erg leuk om een stad te bezichtigen. In het instroomjaar moesten we voor RZL naar het gerechtsgebouw van Brussel gaan, om de beeldende kunst van "Corpus delicti" te bezoeken. Ik was erg gefascineerd door de zwarte gedaantes van Michel Couturier die omhoog leken te zweven. Allemaal zielen van mensen die een slecht geweten op zich hadden???



Ook het zwarte gedaante van van Oost die ergens in een stoffe hoek zat verscholen, vond ik indrukwekkend. Ik vroeg me af wie het was? wat deze persoon gedaan had om hier in het gerechtsgebouw te zijn? schaamde ze zich? Had ze verdriet? Had ze iets ergs gedaan?


Het bezoeken van een expositie of stad vind ik ook erg leerzaam om met een klas te doen.
Kinderen onthouden veel beter als ze iets in het echt gezien hebben.
In Maastricht ben ik goed bekend, en kan ik altijd een rondleiding organiseren voor scholieren met een bezoek aan het Bonnefanten Museum.




Ieder jaar vertel ik de kinderen over het dagboek van Anne Frank. Ik vind dat iedereen het verhaal van haar eens gehoord moet hebben. In Nederland is dit meestal wel vanzelfsprekend, maar bij de kinderen in Wallonië is dat niet zo vanzelfsprekend.
Ik vertel dan haar verhaal en wat ze heeft meegemaakt. Kinderen leven dan erg mee. Ik laat dan foto's zien van het achterhuis, en van hun angst en verdriet. Ik laat dan het dagboek van Anne Frank zien, en een stukje van de verfilming in het Frans of Nederlands.
Ik laat de kinderen dan een opstel schrijven, of een brief naar Anne of ik laat de jongste een tekening maken. Ik sta vaak versteld van het resultaat! Ze tekenen vaak in zwart/wit, veel verdriet, stoute soldaten....
De ouders spreken me dan later aan dat kun kinderen zo over Anne Frank thuis hadden verteld! Heerlijk vind ik dit om te horen!





Ook vertel ik hun over de bezienswaardigheden van Nederland, daar de juffrouw alles over België vertel. Ik behandel de verschillende provincies en laat ze proeven van de Nederlandse cultuur.
Op koninginnedag dragen de leerlingen oranje kleren en laat ik foto's zien van de 3 prinsessen. We kijken of Koningin Beatrix onlangs een nieuwe hoed heeft besteld.. Ik neem dan altijd iets lekkers mee: poffertjes, Boscher bollen, beschuit met muisjes, drop of oranje vlaai......
Ze krijgen dan een oranje ballon en een Nederlands vlaggetje mee naar huis die we meestal samen maken. We zingen dan samen "Lang zal ze leven"voor koningin Juliana.
Zolang er geen EK-voetbal is, is er niemand die problemen maakt.
Ik ben en blijf Belg, maar de leraren genieten van de sfeer die ik in de school creëer.


In de les WO zei Jeannine meerdere malen dat je de WO in de klas moet halen, en deze moeten de kinderen weer naar buiten brengen. Ik begreep precies wat ze bedoelde. Ik was in het verleden onbewust toch goed op weg met mijn wereldorientatie.

mijn situatie




Mijn naam is Elise Aerts en heb vorig jaar het instroom jaar gevolgd. We hebben afgelopen jaar wat tegenslagen gehad waardoor ik twijfelde of ik deze, toch veeleisende, opleiding zou afmaken.

Mijn zus en haar man zijn afgelopen jaar gestorven en we hebben de voogdij van hun twee meisjes (10 en 6) gekregen. Zelf hebben we 3 kinderen en nu is het nogal een gezellige, drukke situatie geworden.
Daar ik altijd met kinderen gewerkt heb als onthaalmoeder, was ik gewend om meerdere kinderen in huis te hebben. Dat de meisjes bij ons kwamen wonen was daarom vanzelfsprekend. Het was meer de administratieve, juridische rompslomp eromheen.
We zijn nu 8 maanden verder en er begint een bepaalde rust in huis te komen.

Doordat Myra en Robin alletwee 10 zijn en in de 5e klas zitten ( wel van verschillende scholen), help ik altijd graag mee met hun huiswerk. Ik merk hierdoor dat ik toch een bepaalde voorsprong heb op mijn medestudenten.
Robin zit in Eben-Emael op de Franstalige school en hun aardrijkskunde en geschiedenis is vooral op België gericht ( topographie en Koningshuis). Myra daarentegen zit in Maastricht op school, en zij behandelen de Nederlandse provincies en het Koningshuis.
Ook de Europese hoofdsteden zijn aan bod gekomen.
Als Myra een toets krijgt dan maken we eerst een samenvatting zodat ze het beter kan onthouden.
Wat hebben we al samengevat dit jaar?

Geschiedenis:

- Op ontdekkingsreis ( 1400-1500): Columbus, Vasco da Gama, Willem Barentsz, Cortes, de aztekens en hun Goden...

- De renaissance (1550): betekenis, humanisme, de geleerde Erasmus ( lof der zotheid), verschil tussen renaissance en de tijd van monniken en ridders, Leonardo da Vinci (Mona Lisa), Jan van Eijck en zijn olieverf techniek, Michelangelo (Davidsbeeld)...

- De hervormers: Luther, protestantisme, Calvijn, Spaanse koning Filips II, Willem van Oranje, beeldenstorm, 80-jarige oorlog, de Geuzen...

- De gouden eeuw: VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie, handel, beroemde schilders ( Rembrandt van Rijn-de Nachtwacht, Vermeer, Frans Hals), belangrijke ontdekkingen ( van Leeuwenbroek-microscoop, Leeghwater-windmolen, Corneliszoon- zaagmolen, Huygens-telescoop_

Aardrijkskunde:
de provincies van België en Nederland, de Europese hoofdsteden, de Europese Unie, het Middellandse Zeeklimaat.

Biologie:
het spijsverteringskanaal, het blad ( huidmondjes, bladgroenkorrels, voedingstoffen), warm- en koudbloedige dieren, ademhalen.

Robin heeft een spreekbeurt over Hasselt gehouden, en Myra is nu bezig met haar spreekbeurt over de slingeraap.
Zelf heb ik vorig jaar een les gegeven over de Europese uilen. Mijn moeder heeft een 20-tal ransuiltjes in haar boom, en samen met de leerlingen hebben we braakballen ontleed.

Dus ik heb genoeg stof om kinderen aan te bieden, alleen wat ik moeilijk vind, dat is om het leerplan eraan te koppelen, en een goede lesvoorbereding te maken.
Daar ik al 7 jaar vrijblijvend, Nederlandse les op de Franstalige school geef, heb ik altijd instinctief gewerkt, en nu moet ik verwoorden waarom ik bepaalde dingen doe, en dat vind ik soms moeilijk.
De uren die ik daar les geef, worden in de toekomst vergoed. De staat wil Nederlandse lessen vanaf de kleuterklas geven, en ze hebben geen leraren. Daarom ben ik met deze avondopleiding begonnen.

Elise