zondag 26 december 2010

Hoe ontstaat sneeuw?

Er ligt nu zoveel sneeuw buiten, en de kinderen genieten er ontzettend van.
Toen ik ze vroeg hoe de sneeuw ontstaat, kreeg ik eigenlijk niet een duidelijk antwoord. Ik betrapte mezelf op dat mijn antwoord ook niet echt optimaal was.

leerwens:
Hoe ontstaat sneeuw?

actieplan: Daar de bieb niet open is, zijn we samen op internet gaan kijken. Casper vond boven een boek over weersveranderingen. De verschillende jaargetijden, de zon, de regen, de sneeuw, de mist...

leerplandoel:
7.24 Kinderen ervaren en zien in dat het weer kan verschillen naar plaats en tijd. (mens en natuur)

leerresultaat:
We hebben samen de informatie doorgenomen en kwamen tot de conclusie dat sneeuw een vorm van neerslag is die bestaat uit ijskristallen.

Dit proces vind plaats tussen de -5 en -20 C. Bij deze waarde is het verschil in de dampdruk tov water en ijs het grootst en gaan watermoleculen van onderkoelde waterdruppels naar vrieskernen. Deze vrieskernen dienen als een soort katalysator ( stof die de snelheid van een bepaalde chemische reactie beinvloedt) en brengen de bevriezing versneld op gang.

Wanneer het waait, klitten de sneeuwkristallen, vaak in de vorm van sterren, op hun weg naar de aarde samen en vormen een vlok. Zo'n vlok bestaat uit wat ijs en heel veel lucht tussen de ijsnaaldjes.




werken in de tweede/derde roos:


Samen hebben we op http://www.buienradar.nl/ gekeken in welke gebieden/landen het sneeuwde, hoeveel sneeuw er viel, en wat de voorspellingen waren de komende dagen. (9.11 Kinderen kunnen op de wereldkaart de grote klimaatgordels, specifieke natuurverschijnselen situeren. Mens en ruimte)

Waarom valt daar wel sneeuw en bij de landen rond de evenaar niet? Waarom valt er in de Alpen meer sneeuw dan hier? Zo heb ik allerlei vragen gesteld omtrent topografie en klimaat.

(7.24 Kinderen ervaren en zien in dat het weer kan verschillen naar plaats en tijd. Mens en natuur.)

Sneeuw heeft tevens een geluiddempende werking. Nadat er een redelijk pak is gevallen kun je merken hoe rustig het is in de omgeving.


Ook biedt sneeuw isolatie. Het is veel minder koud in huis als er buiten sneeuw ligt, dan als er een ijskoude wind stevig tegen het huis waait. Als je een iglo zou bouwen dan is het binnen de iglo helmaal niet zo koud.

0

Sneeuw kan ook leiden tot rampen. In Diepenbeek is de kerk net na de nachtmis ingestort door de sneeuw die zich had opgestapeld op het platdak. Hoe komt dit? Sneeuw kan op den duur zwaar worden.


Wat gaat er straks gebeuren met de Jeker en de Maas als al de sneeuw in de Ardennen gaat smelten? Waar kun je overstromingen al voorspellen? (7.21 Kinderen kunnen natuurkundige verschijnselen onderzoeken en hun zelf geformuleerde voorspellingen toetsen. Mens en natuur)

Op national geographic zag ik laatst sneeuw/ijshotels in Lapland.

Geweldige grote hotels gebouwd met ijs met alle luxe voorzien. Gangpaden, verlichting, ijstafels, ijsstoelen, ijsbedden. Door de dekens die gemaakt zijn door dierenhuiden, was het goed uit te houden s'nachts. Ze gebruikten machines die ijsstenen maakten en deze werden op elkaar gestapeld.

Ieder jaar smelten de hotels, en de architecten beginnen al met de plannen voor het volgend jaar. Voor de architecten is dit een grote uitdaging want ieder hotel is ieder jaar anders. Ook moeten ze niet te lang met de bouw bezig zijn, anders is de winter voorbij. ( 0.2 Kinderen uiten hun verwondering over het ongrijpbare, het goede, het mooie, het mysterieuze, het verrassende... in de wereld. Overkoepelende doelstellingen)

Dit zijn toch mooie verhalen om te vertellen aan kinderen.

We zijn op de ramen gaan kijken naar de ijskristallen en we hebben ijs onder de microscoop gehouden. Je kunt dan de structuur van de sneeuwkristal zien. Onze microscoop vergroot niet heel veel, misschien aan de kerstman een betere vragen... (6.4 Kinderen zien in dat veel voorwerpen in hun omgeving een aanvulling of verbetering zijn van menselijke functies en maken er functioneel gebruik van. Mens en techniek)










3 opmerkingen:

  1. Blijkbaar hadden we beiden hetzelfde thema gekozen voor onze BLOG :-).
    Net als jij heb ik geprobeerd om naar sneeuwvlokken te kijken onder de microscoop, maar het was met niet gelukt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik twijfel of de kinderen het echt hebben gezien. Ze waren erg enthousiast en zagen van alles. Maar of dit echt de kristallen waren??? Net als in jouw proef smolt de sneeuw onder de microscoop.
    Ik persoonlijk kon het niet echt waarnemen. Misschien ook een nieuwe bril van de kerstman vragen...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tip:wollen handschoen aandoen en hierop sneeuw plaatsen. Met vergrootglas waarnemen. Dat lukt.

    Tip: leerwens te arm.
    Probeer nu zelf vanuit de les filosofie en je kind zijn, leervragen te stellen rond sneeuw vanuit je leerwens.

    Hoe kan je breder kijken?

    Telkens heel bewust de verschillende WO-brillen opzetten en dan het onderwerp sneeuw belichten.
    Wat kom je nu te weten?
    Welke boeiende info en leervragen verrijken nu het onderwerp.

    Leerplandoelen=werkpunt voor jou.

    Elise, je zit wel degelijk op de juiste weg, niet twijfelen, maar ik verwacht meer diepgang.
    Zie werkpunten.Dan is het oK voor juni.

    BeantwoordenVerwijderen