leerwens: Hoe kan zo'n auto vooruit komen? Wat doet het zonnepaneel nu precies? Werkt de zonnenergie ook als het bewolkt is? Wat is er nog meer nodig om de wielen te laten draaien? Heb ik ook nog een extra batterij nodig? Waar dienen al die draden voor? Hoe zitten ze aan elkaar vast? leerplandoel: 0.1 Kinderen willen meer te weten komen over de wereld in al z'n dimensies, hier en elders, vroeger en nu. 6.3 Kinderen zien in dat energie noodzakelijk is om producten te vervaardigen en technische handelingen te verrichten. 6.12 Kinderen kunnen hun materialenkennis en hun kennis van constructie-, bereidings- en bewegingsprincipes gebruiken bij het ontwerpen van een constructie of bereiding. 6.15 Kinderen kijken kritisch naar een zelfgemaakt product of bereiding. actie: - les techniek over electriciteit volgen - op internet zoeken naar duidelijk beelden omtrent de werking van een electromotor - in de Paasvakantie naar Discovery Center Continium, het ontdek- en beleefmuseum in Kerkrade gaan, om mijn technisch inzicht te vergroten. Algauw kwam Nicolas naar me toe. Hij was degene die vol trots wilde poseren met zijn electrische bolides. Zijn vader, die electricien is, en de leraar gingen de dag erna proeven doen in de klas omtrent electriciteit. Ik ben gaan kijken. De leerlingen kregen allemaal een houtenplank met daarop stroomdraadjes, een grote batterij en een lampje erop. Door de stroomdraadjes goed vast te maken ging het lampje branden. Bij sommige lukte het niet! De vader van Nicolas had bewust bij sommige een lege batterij of een bijna lege batterij op de plank gezet. Sommige hadden als stroomdraadjes stukken wol, ja... dat lukte ook niet echt... Anderen hadden een vork tussen de draadjes en de brandende lamp, en anderen hadden twee + draadjes, en er gebeurde helemaal niets... Zo ervaarde de leerlingen dat je een batterij en stroomdraadjes ( + en - goed gebruikt) nodig had, om stroom te kunnen geven aan de lamp. Op internet heb ik bij "Willem Wever" een aflevering van "Hoe werkt een electromotor?" gekeken. Wat had je hierbij nodig? Een magneet, een schroef, een batterij, twee stroomdraadjes die van de bovenkant van de batterij naar de magneet leiden. Door de stroomkring die door de stroomdraadjes kwam, begon de magneet heel hard te draaien. Bij Continium in Kerkrade hebben we proeven met zonne energie gedaan. De zon schijnt op het zonnepaneel, deze laadt de batterij op, en zo kan de elektromotor aangestuurd worden. Het zonlicht wordt omgezet in elektriciteit door de zonnepanelen.
Door spiegels moesten we het zonlicht op de zonnepanelen richten.
Door dit te doen, werd de motor van deze auto's in werking gezet. De zonnepanelen werden verstopt door een ronddraaiende schijf, waardoor er niet altijd volle zon op de panelen kwam.Hierdoor reden de auto's niet constant. Bij volle zon gingen ze veel sneller dan bij de "bewolking".
leerresultaat: Via het zonnepaneel laadt de zon de batterij op en wordt zo de elektormotor aangestuurd. Door de stroomdraadjes van de batterij naar een magneet te leiden draaien de wielen. Hoe meer zon er op de panelen schijnt, hoe harder de auto zal rijden.
Leerrijke actie. Goede doelformulering.
BeantwoordenVerwijderenDat lijkt me een geweldige les WO. Jammer dat ik al een les over energie geven heb, anders had ik enkele ideetjes overgenomen. :-)
BeantwoordenVerwijderenVolgens mij was de betrokkenheid van de leerlingen tijdens deze les heel hoog.