maandag 11 april 2011

Een dagje naar Continium in Kerkrade.

Ik merk dat ik nu veel bewuster mijn vakanties met de kinderen inplan. Eerst gingen we naar het zwembad en de bioscoop (wat ook heel leuk is), maar nu wil ik ze ook iets bijleren. We zijn vandaag naar Kerkrade gegaan voor een geslaagde techniek dag. Ik wil de foto's op mijn blog zetten om jullie een kijkje te laten nemen in dit ontdek- en beleefmuseum. Als eerste krijg je een film van 5 min. te zien van de Big Bang tot vandaag met alle technische uitvindingen. Je zit in een wagentje en draait 360 graden rond. Heel indrukwekkend... Daarna kun je de verschillende gangen volgen:



Ik woon en werk

Ik maak Ik en mijn lichaam

Ik eet en drink


Ik bedenk.


"Er kan niets kapot gaan! Laat de kinderen gerust overal aan voelen." zeiden ze tegen ons.

Dit geeft je al een rustgevend gevoel...


Wat hebben we gezien, gevoeld, en geleerd?

Binnen:





werking van windmolens

waterzuivering Hoe ontstaat vuur?

het tandwiel



De robots waar ik naar op zoek was...



Door luchtdruk een raket laten opstijgen.



magnetisme


Hoeveel water zit er in mijn lichaam.



Een ballon hoog houden door lucht




electriciteit



morse



communiceren met onze oude vertrouwde telefoons....



chemische reacties




chemie: Wat zit er in bepaalde stoffen?



Buiten:



waterkracht

geluiden trillingen

evenwicht (Robin is twee keer zwaarder dan Casper)





echos



De afbeeldingen die ik kies voor:



het Hoofd: Welke afbeeldingen horen bij elkaar en waarom?



De handen: Wie is sneller Robin of de robot?

het hart: Casper in een reuze zeepbel.

Ik kocht daar dit mooi boek met leuke en eenvoudige proefjes over je eigen lichaam en de wereld om je heen. Dankzij je ogen, neus, oren en tong kun je kleuren, geuren, geluiden en smaken ontdekken. Zo wordt wetenschap pas echt leuk!!!


En morgen gaan we naar kasteel Alden Biesen. De leerlingen van het vijfde leerjaar van mijn stageschool gaan daar na mijn stage een dag naar toe. Ik heb hierdoor als thema de middeleeuwen gekozen.


Door daar te wandelen zullen er bij mij allemaal ideeën komen die ik in mijn twee weken kan uitwerken. Wie weet loopt daar een mooie ridder rond....


Hoe werkt nu zo'n speelgoedauto?

Tijdens het geven van mijn Nederlandse lessen op de Franstalige school, zag ik zelfgemaakte speelgoedauto's op de vensterbank staan. Ze hadden allemaal een klein zonnepaneel bovenop zoals je deze op de daken van huizen ziet. Mijn nieuwsgierigheid werd groot en ik ging dichterbij kijken. Al gauw kwamen enkele leerlingen naar me toe, en lieten deze auto's vooruit rijden. Ik stond helemaal versteld.

leerwens: Hoe kan zo'n auto vooruit komen? Wat doet het zonnepaneel nu precies? Werkt de zonnenergie ook als het bewolkt is? Wat is er nog meer nodig om de wielen te laten draaien? Heb ik ook nog een extra batterij nodig? Waar dienen al die draden voor? Hoe zitten ze aan elkaar vast? leerplandoel: 0.1 Kinderen willen meer te weten komen over de wereld in al z'n dimensies, hier en elders, vroeger en nu. 6.3 Kinderen zien in dat energie noodzakelijk is om producten te vervaardigen en technische handelingen te verrichten. 6.12 Kinderen kunnen hun materialenkennis en hun kennis van constructie-, bereidings- en bewegingsprincipes gebruiken bij het ontwerpen van een constructie of bereiding. 6.15 Kinderen kijken kritisch naar een zelfgemaakt product of bereiding. actie: - les techniek over electriciteit volgen - op internet zoeken naar duidelijk beelden omtrent de werking van een electromotor - in de Paasvakantie naar Discovery Center Continium, het ontdek- en beleefmuseum in Kerkrade gaan, om mijn technisch inzicht te vergroten. Algauw kwam Nicolas naar me toe. Hij was degene die vol trots wilde poseren met zijn electrische bolides. Zijn vader, die electricien is, en de leraar gingen de dag erna proeven doen in de klas omtrent electriciteit. Ik ben gaan kijken. De leerlingen kregen allemaal een houtenplank met daarop stroomdraadjes, een grote batterij en een lampje erop. Door de stroomdraadjes goed vast te maken ging het lampje branden. Bij sommige lukte het niet! De vader van Nicolas had bewust bij sommige een lege batterij of een bijna lege batterij op de plank gezet. Sommige hadden als stroomdraadjes stukken wol, ja... dat lukte ook niet echt... Anderen hadden een vork tussen de draadjes en de brandende lamp, en anderen hadden twee + draadjes, en er gebeurde helemaal niets... Zo ervaarde de leerlingen dat je een batterij en stroomdraadjes ( + en - goed gebruikt) nodig had, om stroom te kunnen geven aan de lamp. Op internet heb ik bij "Willem Wever" een aflevering van "Hoe werkt een electromotor?" gekeken. Wat had je hierbij nodig? Een magneet, een schroef, een batterij, twee stroomdraadjes die van de bovenkant van de batterij naar de magneet leiden. Door de stroomkring die door de stroomdraadjes kwam, begon de magneet heel hard te draaien. Bij Continium in Kerkrade hebben we proeven met zonne energie gedaan. De zon schijnt op het zonnepaneel, deze laadt de batterij op, en zo kan de elektromotor aangestuurd worden. Het zonlicht wordt omgezet in elektriciteit door de zonnepanelen.



Door spiegels moesten we het zonlicht op de zonnepanelen richten.

Door dit te doen, werd de motor van deze auto's in werking gezet. De zonnepanelen werden verstopt door een ronddraaiende schijf, waardoor er niet altijd volle zon op de panelen kwam.

Hierdoor reden de auto's niet constant. Bij volle zon gingen ze veel sneller dan bij de "bewolking".
leerresultaat: Via het zonnepaneel laadt de zon de batterij op en wordt zo de elektormotor aangestuurd. Door de stroomdraadjes van de batterij naar een magneet te leiden draaien de wielen. Hoe meer zon er op de panelen schijnt, hoe harder de auto zal rijden.

dinsdag 15 maart 2011

Wat groeit er nu eigenlijk in die bomen?



Op weg naar Hasselt, staan er bomen langs de snelweg met hele grote bollen erin.
Ik dacht altijd dat het ooievaarsnesten waren. Alleen kon ik me niet voorstellen dat er zoveel ooievaarsnesten zouden zijn!

Leerwens: Wat groeit er nou precies in die bomen? Hoe kan ik dit benoemen? Groeien ze alleen op die bomen? Welke bomen zijn dit dan? Waarom groeien ze nou precies daar? Heeft het eigenlijk wel met ooievaars te maken? Hangen ze daar het hele jaar? Kunnen ze ook ergens anders voorkomen? Hebben de bollen een toegevoegde waarde voor de boom? Kan de boom zonder die bollen ook leven? Wat doen wij met die bollen? En vogels? Hoe komen die bollen daar terecht? Zullen deze bollen er over een half jaar nog zijn? Waren deze bollen er in het verleden ook?

Leerplandoel:

0.1: Kinderen willen meer te weten komen over de wereld in al z'n dimensies, hier en elders, vroeger en nu.
0.13: Kinderen kunnen informatiebronnen op een doeltreffend manier hanteren.
7.8: Kinderen ontdekken dat planten, dieren en mensen zich op een of andere manier voortplanten.


actie:
Daar mijn schoonvader een echte natuurliefhebber is, wist ik al meteen dat ik daar aan het goede adres zou zijn met mijn vragen. Hij dook meteen zijn bibliotheek in en kwam met een plantenboek aan over de maretak.
Eenmaal thuis ben ik ook op internet gaan zoeken naar afbeeldingen om mijn leerwens visueel te maken.

leerresultaat:
De maretak is een halfparasiet. Deze plant heeft de boom nodig om te groeien. Hij is afhankelijk van het water en de zouten van deze boom.

De maretak staat bekend als heksenkruid, en wordt ook kraaiennest, misletoe, mistel of vogellijm genoemd.

Deze plant is wettelijk beschermd en groeit op populieren (nooit op de zwarte populier), appelbomen en de meidoorn. Dus deze zal nog lang bloeien.

De witte besachtige vrucht wordt door vogels verspreid. Deze vallen in de oksel van een boomtak en het zaad blijft liggen en ontkiemt. De wortel groeit in de boom. De zaden worden niet verteerd en hebben een kleverige laag hierdoor noemt men het vogellijm. De zaden zijn wel giftig.

Bij de jaarwisseling gebruiken we maretak als versiering voor in kransen.


Ook het feit dat iemand die eronder staat straffeloos gekust mag worden is een oude traditie.



Bij de Kelten en Germanen was maretak een heilige plant die in hun magische vruchtbaarheidsrituelen een belangrijke rol speelde.

Ook werd deze plant vroeger aan de balken van stallen gehangen om de mare (heks, spook, nachtmerrie) te verjagen en zo het vee vruchtbaar te houden.

In de strips van Asterix en Obelix, gebruikte de druïde Panoramix maretak als onderdeel van zijn geheime toverdrank voor onoverwinnelijkhied.

leerresultaat:

De bomen langs de weg zijn populieren en zijn niet afhankelijk van die bollen, die maretak heet. Daarentegen kan deze plant niet zelfstandig leven en heeft het water en zout van de boom nodig om te leven.

Deze bollen hadden helemaal niets met ooievaars te maken. Ooievaarsnesten zijn veel groter en steviger. Ze hebben een doorsnee van 1,5 m. en een hoogte van 1 m. Ze bestaan uit grote takken en de binnenbekleding is van gras, hooi en mos.

Ooievaars maken hun nesten op daken, schoorstenen, kunstnesten. Een vlakke ondergrond is ideaal voor deze nesten.


Een ooievaar zou dus zijn nek breken als hij op de maretak zou landen. Zolang er geen baby in het spel is, zal het allemaal wel meevallen....