dinsdag 15 maart 2011

Wat groeit er nu eigenlijk in die bomen?



Op weg naar Hasselt, staan er bomen langs de snelweg met hele grote bollen erin.
Ik dacht altijd dat het ooievaarsnesten waren. Alleen kon ik me niet voorstellen dat er zoveel ooievaarsnesten zouden zijn!

Leerwens: Wat groeit er nou precies in die bomen? Hoe kan ik dit benoemen? Groeien ze alleen op die bomen? Welke bomen zijn dit dan? Waarom groeien ze nou precies daar? Heeft het eigenlijk wel met ooievaars te maken? Hangen ze daar het hele jaar? Kunnen ze ook ergens anders voorkomen? Hebben de bollen een toegevoegde waarde voor de boom? Kan de boom zonder die bollen ook leven? Wat doen wij met die bollen? En vogels? Hoe komen die bollen daar terecht? Zullen deze bollen er over een half jaar nog zijn? Waren deze bollen er in het verleden ook?

Leerplandoel:

0.1: Kinderen willen meer te weten komen over de wereld in al z'n dimensies, hier en elders, vroeger en nu.
0.13: Kinderen kunnen informatiebronnen op een doeltreffend manier hanteren.
7.8: Kinderen ontdekken dat planten, dieren en mensen zich op een of andere manier voortplanten.


actie:
Daar mijn schoonvader een echte natuurliefhebber is, wist ik al meteen dat ik daar aan het goede adres zou zijn met mijn vragen. Hij dook meteen zijn bibliotheek in en kwam met een plantenboek aan over de maretak.
Eenmaal thuis ben ik ook op internet gaan zoeken naar afbeeldingen om mijn leerwens visueel te maken.

leerresultaat:
De maretak is een halfparasiet. Deze plant heeft de boom nodig om te groeien. Hij is afhankelijk van het water en de zouten van deze boom.

De maretak staat bekend als heksenkruid, en wordt ook kraaiennest, misletoe, mistel of vogellijm genoemd.

Deze plant is wettelijk beschermd en groeit op populieren (nooit op de zwarte populier), appelbomen en de meidoorn. Dus deze zal nog lang bloeien.

De witte besachtige vrucht wordt door vogels verspreid. Deze vallen in de oksel van een boomtak en het zaad blijft liggen en ontkiemt. De wortel groeit in de boom. De zaden worden niet verteerd en hebben een kleverige laag hierdoor noemt men het vogellijm. De zaden zijn wel giftig.

Bij de jaarwisseling gebruiken we maretak als versiering voor in kransen.


Ook het feit dat iemand die eronder staat straffeloos gekust mag worden is een oude traditie.



Bij de Kelten en Germanen was maretak een heilige plant die in hun magische vruchtbaarheidsrituelen een belangrijke rol speelde.

Ook werd deze plant vroeger aan de balken van stallen gehangen om de mare (heks, spook, nachtmerrie) te verjagen en zo het vee vruchtbaar te houden.

In de strips van Asterix en Obelix, gebruikte de druïde Panoramix maretak als onderdeel van zijn geheime toverdrank voor onoverwinnelijkhied.

leerresultaat:

De bomen langs de weg zijn populieren en zijn niet afhankelijk van die bollen, die maretak heet. Daarentegen kan deze plant niet zelfstandig leven en heeft het water en zout van de boom nodig om te leven.

Deze bollen hadden helemaal niets met ooievaars te maken. Ooievaarsnesten zijn veel groter en steviger. Ze hebben een doorsnee van 1,5 m. en een hoogte van 1 m. Ze bestaan uit grote takken en de binnenbekleding is van gras, hooi en mos.

Ooievaars maken hun nesten op daken, schoorstenen, kunstnesten. Een vlakke ondergrond is ideaal voor deze nesten.


Een ooievaar zou dus zijn nek breken als hij op de maretak zou landen. Zolang er geen baby in het spel is, zal het allemaal wel meevallen....